Kompostoitava jäte

Oulunkylän siirtolapuutarhassa edellytetään, että mökkiläiset kompostoivat puutarhajätteen, biojätteet ja käymäläjätteen omalla tontillaan. 

Kompostoituvaa jätettä ei saa laittaa jätekatoksen sekajäteastioihin!

Puutarhajäte

Yksinkertaisin puutarhakomposti on läjä. Kompostointi onnistuu myös mustassa jätesäkissä. Siitä kehittyneempiä malleja ovat verkkokorit ja varsinaiset kompostorit, joita voi ostaa marketeista, puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista.

HSY:n sivuilta löytyy lisätietoa kompostoinnista. Kompostointioppaassa on vinkkejä myös oman puutarhakompostin rakentamiseen. Sivulta löytyy lista kompostoinnin ongelmista ja rakaisusta niihin. 

Biojäte

Biojäte kompostoidaan omalla palstalla. Ruokajätteen voi kompostoida vain tiiviissä kompostissa rottavaaran vuoksi.  Jyrsijöiltä ja linnuilta suojattuja kompostoreita on markkinoilla lukuisia erilaisia malleja.

Yhteisissä jäte­astioissa ei ole biojäteastiaa, ja näin säilyvät astiat ja jätekatos hajuttomina ja astioiden tyhjennys­väli pysyy kohtuullisena. Biojätteitä ei saa laittaa jätekatoksen sekajäteastioihin!

Jos mökkipalstalla hoidetaan elintarvikejätteiden kompostointi, tulee mökinomistajan tehdä kompostointi-ilmoitus HSY:lle. 

Ilmoitus tehdään HSY:n verkkosivulla (https://lomakkeet.hsy.fi/lomake/fi/kompostointi-ilmoitus). Jätepalvelutunnus on BB00-123456-0. Osoitteeksi laitetaan mökin osoite / Oulunkylän siirtolapuutarha. Eli esim. Primulapolku xxx / Oulunkylän siirtolapuutarha. Ilmoitukseen voit lisätä yhdistyksen Y-tunnuksen 0930332-3.

Käymäläjäte

Mökkipalstojen rakennuksiin voi laittaa kompostoivan käymälän, jossa myös ruokajäte kompostoituu. Hyvän omantunnon lisäksi puutarhuri saa palkkioksi ravinteikasta multaa istutuksilleen.

Käymäläjätteen kompostoinnissa pätevät samat periaatteet kuin muillekin eloperäisille jätteille. Tärkeää on, ettei suotoneste pääse valumaan maaperään. Jos nestettä kertyy paljon, erotteleva kuivakäymälä voi olla hyvä ratkaisu. 

Ulosteperäisen jätteen kompostointiaika on vähintään yksi vuosi. Kesto lasketaan siitä, kun tuoretta käymäläjätettä ei enää lisätä kompostiin.

Jälkikompostoitavan aineksen on oltava niin pitkälle hajonnutta ja rakenteeltaan sellaista, ettei se haise tai houkuttele haittaeläimiä.

Risupaikka

Risupaikka on tarkoitettu haketuskelpoisen materiaalin välivarastointiin. Sellaista on vadelman varret, orapihlajan vanhat oksat, omenapuun oksat ja vastaat puuvartiset risut, paksutkin oksat käyvät. 

Alue on auki vain tiettynä aikana keväällä ja syksyllä, ja aukioloajoista tiedotetaan erikseen. 

Risupaikka ei ole auki kaudella 2024 vaan sen korvaa haketus. 

Risupaikalle EI SAA VIEDÄ:  maa-ainesta sisältävää materiaalia kuten juurakoita, ei naulaisia puita eikä myöskään ruohovartisien kasvien kuten perennojen leikkuujätteitä.

Risupaikalle kelpaamattoman materiaalin voi viedä HSY:n sorttiasemille: ohjeet, hinnat ja aukioloajat. Sorttiasemilta saa myös vuokrata tarkoitukseen sopivia peräkärryjä. Tässä on oiva tilaisuus tehdä yhteistyötä naapureiden kanssa.

Noudathan ohjeita, jotta risupaikka voidaan vastaisuudessakin pitää käytössämme!

Omenoita yli kotitarpeen

Jos omenasato on liian suuri, eikä omenoille ole ottajia, kannattaa sopeuttaa niiden viljely käyttöön. Leikkaa puut matalammiksi ja ilmaviksi, niin sadon laatu paranee. Palstalla on oltava vähintään yksi hedelmäpuu. Jos sinulla on useampia, kannattaa ehkä luopua ylimääräisistä puista.