Kompostoitava jäte

Oulunkylän siirtolapuutarhassa edellytetään, että mökkiläiset kompostoivat puutarhajätteen ja biojätteet omalla tontillaan. 

Puutarhajäte

Yksinkertaisin puutarhakomposti on läjä. Kompostointi onnistuu myös mustassa jätesäkissä. Siitä kehittyneempiä malleja ovat verkkokorit ja varsinaiset kompostorit, joita voi ostaa marketeista, puutarhamyymälöistä ja rautakaupoista.

HSY:n sivuilta löytyy lisätietoa kompostoinnista. Kompostointioppaassa on vinkkejä myös oman puutarhakompostin rakentamiseen. Sivulta löytyy lista kompostoinnin ongelmista ja rakaisusta niihin. 

Biojäte

Biojäte kompostoidaan omalla palstalla. Ruokajätteen voi kompostoida vain tiiviissä kompostissa rottavaaran vuoksi.  Jyrsijöiltä ja linnuilta suojattuja kompostoreita on markkinoilla lukuisia erilaisia malleja.

Yhteisissä jäte­astioissa ei ole biojäteastiaa, ja näin säilyvät astiat ja jätekatos hajuttomina ja astioiden tyhjennys­väli pysyy kohtuullisena. Biojätteitä ei saa laittaa jätekatoksen sekajäteastioihin!

Mökkipalstojen rakennuksiin voi laittaa kompostoivan käymälän, jossa myös ruokajäte kompostoituu. Hyvän omantunnon lisäksi puutarhuri saa palkkioksi ravinteikasta multaa istutuksilleen.

Risupaikka

Risupaikka on tarkoitettu haketuskelpoisen materiaalin välivarastointiin. Sellaista on vadelman varret, orapihlajan vanhat oksat, omenapuun oksat ja vastaat puuvartiset risut, paksutkin oksat käyvät. 

Alue on auki vain tiettynä aikana keväällä ja syksyllä, ja aukioloajoista tiedotetaan erikseen. 

Orapihlajan leikkuujätteet (vuosikasvusto) jokainen kompostoisi omalla pihallaan. Orapihlajan leikkuujäte soveltuu huonosti haketukseen. Rajoitukset tulevat haketusta tekeviltä yrityksiltä. 

Risupaikalle EI SAA VIEDÄ:  maa-ainesta sisältävää materiaalia kuten juurakoita, ei naulaisia puita eikä myöskään ruohovartisien kasvien kuten perennojen leikkuujätteitä.

Risupaikalle kelpaamattoman materiaalin voi viedä HSY:n sorttiasemille: ohjeet, hinnat ja aukioloajat. Sorttiasemilta saa myös vuokrata tarkoitukseen sopivia peräkärryjä. Tässä on oiva tilaisuus tehdä yhteistyötä naapureiden kanssa.

Noudathan ohjeita, jotta risupaikka voidaan vastaisuudessakin pitää käytössämme!

Omenoita yli kotitarpeen

Jos omenasato on liian suuri, eikä omenoille ole ottajia, kannattaa sopeuttaa niiden viljely käyttöön. Leikkaa puut matalammiksi ja ilmaviksi, niin sadon laatu paranee. Palstalla on oltava vähintään yksi hedelmäpuu. Jos sinulla on useampia, kannattaa ehkä luopua ylimääräisistä puista.

Syksyllä jätekatoksessa voi olla keräilykoreja ylijäämäomenoille. Tämä on vapaaehtoista toimintaa, kun mökkiläiset vievät omenoita eläintarhaan tai riistanhoitoalueelle. Yhdistys ei hoida tätä keräilyä. 

Kun korit ovat täynnä, ei omenoita saa jättää katokseen. Omenoita ei saa myöskään kasata korien päälle, koska korien nostaminen ja lastaaminen autoon vaikeutuu.

Korit eivät ole biojätettä varten, vaan omenoiden on oltava sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää eläinten ravintona. Muumiotautiset omenat eivät kuulu keräilykoreihin.