Mökkien värit

Kun harkitset mökin maalaamista tulee siitä tehdä toimenpidelupahakemus, jossa on kerrottu väri.

Uutta tietoa toukokuu 2022:  Helsingin kaupunki vaatii siirtolapuutarhoja uudistamaan mökkien sallitut värit kunkin alueen aikakauden mukaisiksi. Oulunkylässä tämä on 40-luku, jolloin pigmenttejä oli käytössä rajoitetusti. 

Uusia mökkien värisävyjä on kartoitettu yhdessä Kaupunginmuseon korjausrakentamisen asiantuntijan ja Kaupungin maisema-arkkitehdin kanssa ja seinien värisävyiksi on valikoitunut seuraavat sävyt, jotka ovat Rakennusvalvonnan lupakäsittelyssä. Lupa seinäväreille on periaatteellisesti hyväksytty, ja virallista lupaa odotetaan lähiaikoina. PÄIVITYS 2.9.20222 / Lupa väreille on myönnetty 26.8.2022 ja nämä allaolevat ovat ovat ainoat sallitut mökkien värisävyt kun kyse on uudismaalaamisesta tai uuden mökin rakentamisesta. 

Lisäksi alla on liitteenä arkkitehti Juha Tuhkasen laatima värisuunnitelma, joka avaa enemmän värisuunnitelman taustoja sekä korostesävyjen valintaa.  Suosittelemme sen lukemista mökin maalausta harkittaessa ja värejä valittaessa.Vanha kevääseen 2022 voimassa ollut väriohjeistus alla. Tämä ohjeistus on korvattu ylläolevilla seinäsävyillä alkaen toukokuu 2022. 


Kaupunki on antanut suosituksia väreiksi, mutta muitakin värejä on sallittu harkinnan mukaan. Lähinnä harkinnassa huomioidaan, että väri ei riitele alueen muiden mökkien kanssa. Lilaan, oranssiin ja turkoosiin ei anneta lupaa ja vaaleanpunainenkin on kyseenalainen. Mutta hyvän maun rajoissa joustoa löytyy. 

Suositusvärit ovat alla. Koodit ovat Tikkurilan Oy:n koodeja. Ensimmäinen viittaa Teho-öljymaaliin ja toinen perinteiseen LIN-öljymaaliin.  Suositus koskee värisävyä. Vastaaavia maaleja löytyy muiltakin valmistajlta 

- YO29 ja 131C keltamulta 
- YO96 ja 198X tummanvihreä 
- YO17 ja 132X punamulta 
- X125 ja 001X harmaa