Yleistä alueesta

Oulunkylän siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1940. Se sijaitsee Vantaanjoen varrella Helsingin Veräjälaaksossa. Alueella on 203 mökkiä. Alueen koko on 15 hehtaaria. Siirtolapuutarha on merkitty kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi virkistysalueeksi yleiskaavassa.

Vierailulle siirtolapuutarhaan

Siirtolapuutarha on auki yleisölle kesäkaudella. Se on kaupungin puistoalue, jonka yleisille alueille vierailijat ovat tervetulleita. Puistoalueella on lasten leikkipuisto. Siirtolapuutarhurit huolehtivat omien palstojensa lisäksi myös yleisistä alueista, niiden siisteydestä ja istutuksista sekä yhteiskäytössä olevista rakennuksista.

Toimintaa alueella

Siirtolapuutarhayhdistys järjestää talkoovoimin toimintaa kuten myyjäisiä, kirppareita ja perhetapahtumia. Tapahtumat ovat avoimia yleisölle. Kesäkahvila Suvikuppi tarjoilee ihania leivonnaisia sunnuntaisin klo 13-15 kesäaikana, poikkeukset mahdollisia.

Yhdistyksellä on käytössä kaksi uimalaituria Vantaanjoen rannalla. 

Oma mökki vuokrapalstalla

Mökit ovat yksityisomistuksessa. Niitä ei voi vuokrata eikä myöskään Airbnb -toiminta ole luvallista. Mökkien koko on 27-36 m². Mökit on alun perin rakennettu samalla pohjapiirustuksella, mutta nykyisin niiden koko ja korkeus vaihtelevat hieman. Ulkoasussa pyritään yhtenäiseen linjaan. Sallittuja värejä on muutama ja niistä on käytössä useita sävyjä.

Siirtolapuutarhayhdistys on vuokrannut alueen Helsingin kaupungilta. Yhdistys vuokraa alueen mökkipalstoja edelleen omille jäsenilleen. Vuokrasopimus on voimassa vuoden 2026 loppuun saakka.

Mökkipalstat ovat yksityisaluetta. Mökin omistaja ei voi luovuttaa palstaa tai osaa siitä muiden käyttöön. Keskimääräinen palstakoko on 400 m². Palstoja rajaavat aidat, jotka ovat tyypillisesti joko orapihlajaa, vadelmaa, koristearoniaa tai syreeniä.

Rakentaminen alueella

Siirtolapuutarhayhdistyksen hallitus valvoo kaupungin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen velvoittamana kaikkea rakentamista alueella. Rakentamisesta pitää aina tehdä joko ilmoitus tai hakea sille lupa yhdistykseltä. Kaupungilla on säännöt, mitä palstoille saa rakentaa. Uuden mökin rakentajien pitää hakea lupa ja lunastaa tyyppipiirustukset yhdistykseltä. Ulkopuolisten rakennusurakoitsijoiden kannattaa ottaa yhteyttä rakennustoimikuntaan ennen töiden aloittamista. 

Siirtolapuutarhuriksi Oulunkylään

Siirtolapuutarhuriksi tullaan ostamalla mökki. Kaikkien mökkien omistajien on oltava kirjoilla Helsingissä ja pysyvä asunto Helsingissä. Jos mökissä on useita omistajia, tällöin yksi omistajista liitetään yhdistyksen jäseneksi ja palstan vuokraoikeus on hänen nimissään.

Myyjät mainostavat mökkejä yhdistyksen ilmoitustaululla ja verkkosivuilla. Ostajat voivat jättää ilmoitustaululle myös oman ostoilmoituksensa. Mökkikaupoissa käytetään usein myös välittäjiä.

Mökkien ostoon ei yhdistyksellä ole mitään jonotuslistoja, koska mökit ovat yksityisomistuksessa. Mökin omistajan ei tarvitse ilmoittaa myyntiaikeistaan yhdistykselle. Yhdistykselle ilmoitetaan toteutuneet kaupat, jotta palstan vuokraoikeus voidaan siirtää uudelle mökin omistajalle. Yhdistykselle tulee ilmoittaa myös kun mökin omistajuudessa tapahtuu muita muutoksia (omaisuuden jako, kuolinpesät).

Siirtolapuutarhamökin hinnalle on mahdotonta antaa edes viitteellistä haarukkaa ja hinta vaihtelee rakennuksen ja palstan kunnon mukaan. Lue lisää: Mökin osto ja myynti

Jos osallistut mielelläsi yhteisiin talkoisiin ja tekemisiin, eikä sinua häiritse se, että naapuri on lähellä ja lisäksi ymmärrät, että kaupungin puistoalueella täytyy noudattaa maanomistajan määräyksiä, jotka rajoittavat rakentamista ja liittyvät palstan hoitoon, saatat hyvinkin olla erinomaista siirtolapuutarhuriainesta!